top of page

EIGEN LEIDERSCHAP

Eigen leiderschap vraagt moed. Moed om jezelf te zijn, je te laten zien en om risico's te nemen. Eigen leiderschap gaat over jezelf én over anderen. Eigen leiderschap is meer dan persoonlijk leiderschap. Het is leiderschap over je zelf en het vertonen van leiderschap bij anderen. Eigen leiderschap is meer dan leidinggeven. Eigen leiderschap kan iedereen, in elke functie, in elke rol, in elke omstandigheid en in elke omgeving.  

 

Eigen leiderschap vraagt moed omdat het over zelfkennis gaat. Het kennen van eigen talenten en kwaliteiten, het overwinnen van eigen demonen en draken en dit inzetten in de wereld. Weten dat je sterk genoeg bent om jezelf opzij te kunnen zetten zonder jezelf te verliezen. Genoeg zelfvertrouwen hebben om een ander te laten shinen. Weten wanneer je het voortouw neemt en de beslissing durft te nemen als dat nodig. Bereid zijn om verantwoording af te leggen, niet weglopen en niet verschuilen. Eigen leiderschap betekent jezelf zijn en verbinding te houden met anderen. Eigen leiderschap komt van binnen uit.  

Roosevelt.webp
fantasy-3756975_1920.jpg

Eigen leiderschap gaat over je eigen stijl van leiderschap. Waar de literatuur over leiderschap normatief is, is eigen leiderschap dat niet. De geijkte literatuur maakt typologiën, deelt in en beschrijft leiderschapstijken in retrospectief. De auteur zoekt kenmerken en categoriseert deze. Hiervoor worden honderden leidinggevenden onderzocht, veelal op hoge functies. Het is aan de lezer om de verschillen met zichzelf op te sporen en uit te zoeken waar het nog ontbreekt, uitgedrukt in competenties, eigenschappen of talenten. En wellicht dat je dan ook op zo'n functie terecht komt. Eigen leiderschap draait het om. Wat heb ik, hoe breid ik dat uit en welke oplossingen heb ik voor situaties die ik niet de baas ben? Op deze manier is er ruimte voor iedereen. Je doet er nog steeds toe als je een stap op zijn durft te zetten.

Met eigen leiderschap ga je op basis van je persoonlijkheid (persoonlijk leiderschap) je eigen stijl van leiderschap in ontwikkelen. Je weet wanneer je welk talent inzet of dat een ander meer geschikt is voor het moment (contextueel leiderschap). Je past je communicatie en motivatie aan op de mensen in je omgeving (situationeel leiderschap). In alle gevallen houd jezelf de regie. Jij bepaalt of je de stap naar voren zet of dat je op een ander moment wacht, vanuit kracht niet vanuit angst. Eigen leiderschap is echt. 

Bij eigen leiderschap weet je wanneer je de groep moet raadplegen, je weet wanneer je zelf het besluit neemt of wanneer je het overlaat aan een ander. Het rekent af met de mythe van de alwetende almachtige leider die onder alle omstandigheden de juiste handeling koelbloedig uitvoert. Bij eigen leiderschap is ruimte voor twijfel voor 'ik weet het ook niet' (zie ook Barack Obama - 'Het beloofde land'), er is ruimte voor de menselijke maat, voor overleg of juist niet (afhankelijk van de context). Kortom eigen leiderschap is het leiderschap van de 21e eeuw.

bottom of page