top of page

AANPAK

Aanpak

Jamie Oliver

Herinner jij je nog hoe Jamie Oliver ooit begon? Hij kwam bij mensen thuis, keek in de koelkast en met die ingrediënten maakte hij de maaltijd. Zijn basis was 'dát gebruiken wat aanwezig is en aanvullen wat gewenst is'. Geen standaard recept, maar aansluiten bij de werkelijkheid. Zo werk ik ook: ik ga uit van het aanwezige potentieel en de beschikbare kwaliteiten. Vandaar uit gaan we een haalbaar doel halen en geen onrealistische ist-soll analyses. Ik help belemmeringen en eventuele erfenissen uit het verleden om te buigen naar kracht. Zo lever ik maatwerk in plaats van een standaard model. De kern van mijn aanpak is dat ik gefundeerd de diepte in ga: hoofd én hart. Ten onrechte wordt dit 'een zachte aanpak' genoemd. Een duurzame ontwikkeling gaat echter verder dan een kunstje leren. Het is mensenwerk en dat vraagt om zelfreflectie en eerlijkheid. Hier is moed voor nodig en dan is de praktijk harder dan verwacht. 

​

Veel recepten (lees: modellen) kun je downloaden of uit een boek halen. Dat wil echter nog niet zeggen dat je kunt koken. Een goede kok gebruikt een recept ter inspiratie en gaat aan de hand daarvan improviseren. Koken is een vaardigheid die je kunt leren; het wordt een kunst door veel ervaring. Zo gaat het ook met ontwikkeltrajecten. Er zijn legio tools voor teamontwikkeling en blauwdrukken voor cultuurverandering. Het zijn prima kapstokken om een richting te kiezen of zaken bespreekbaar te maken. De kunst van ontwikkeling en verandering zit in het omgaan met onderstroom en weerstand, anticiperen en reageren op de onverwachte zaken die tijdens een sessie gegarandeerd aan bod komen en vooral om het juiste vlammetje weten aan te wakkeren tot een verwarmend vuurtje waar iedereen aan wil zitten.

SeniorBusinessWoman_edited_edited.jpg

De uitgaven heb je zelf in de hand.

SeniorBusinessMan_edited_edited.jpg

Ik kan van te voren niet voorspellen wanneer een team voldoende ontwikkeld of een organisatie naar tevredenheid veranderd is. Dan kan er maar één en dat is de opdrachtgever zelf en niet 'de kok'. Mensen ontwikkelen in een verschillend tempo en omgevingen zijn onvoorspelbaar. Trajecten hoeven echter niet jaren te duren maar het is een illusie om te veronderstellen dat je met een tweedaagse sessie klaar bent (je kunt hier overigens wel een prachtige sprint mee maken). 

​

Ik werk als volgt. We beginnen met een gratis verkennend gesprek waar we onderzoeken wat grofweg de huidige situatie en wat de bedoeling is. Nadat we allebei een goed gevoel met elkaar hebben (de opdrachtgever moet zich senang bij me voelen en ik moet het gevoel hebben dat ik toegevoegde waarde kan leveren) houden we een beperkt aantal interviews. Vervolgens bied ik een startblok aan met één of meerdere thema's aan waarmee we aan de slag kunnen. Dit blok is substantieel en is goede basis om een team te vormen. Na afloop van een dit blok bepalen we samen óf en hóe we verder de verdieping ingaan naar een eventueel volgende (groepsontwikkel)fase zoals zelfsturing, autonoom werken, etc. Tijdens een traject blijft het tarief uitaard gelijk.

​

Dit heeft als nadeel dat je niet van te voren weet wat de totale investering zal zijn. Het grote voordeel dat je zelf de regie voert over de hoogte van de uitgaven en inspanningen. Goed is immers goed genoeg, maar 'half klaar is halfgaar' alhoewel zelf afbakken ook noodzakelijk kan zijn, om in de termen van Jamie te blijven 😉. 

bottom of page